Maandag

 

Maandag- Wasdag

1950 - 1965
 

 Zondags avonds ging het al van start. Was sorteren , gaspit op de keukenvloer en de wasketel op het vuur. Gasslang naar de gaskraan. En dat alles zonder klem. 's Nachts kon het allemaal alvast opgestart worden. Op maandag werd de was in een wasteil op een bok met wringer geplaatst en kon de pret beginnen. Door het keukenraam kozijn was een gat geboord welke door de weeks met een kruk werd afgedicht. Door dat gat kon de water slang en kon het buiten werk beginnen. Was spoelen. Putdeksel , plavuis, een beetje open schuiven en maar spoelen , daarna weer door de wringer en als het nodig was nog in de bleek of nog een keertje spoelen.

Dan werd de was naar boven gedragen en vanuit het slaapkamerraam van mijn ouders werd de was aan de "sigfriedlijn " opgehangen.

Daar onze Stadse tuin/ plastke genaamd 4 x 4 mtr was en eindigde in de buiten doorgang naar de WC & kolenhok, kon de was er mooi overheen hangen.

De "sigfriedlijn" bestond uit een TV-mast achter tegen de schutting aan met daaraan rechts & links een catrol-systeem waarover waslijn naar de slaapkamer boven ook weer over catrollen liepen. Was ophangen was op die manier super simpel. je kon beneden nog makkelijk over het "Platske" naar de wc en de was was snel droog. Lakens met name konden dan meteen weer op bed. Niks extra beddengoed.


 

 Uw verhaal kunt u naar ons mailen.

Wij nemen dan contact met u op

fotoeindhoven @ gmail.com
.

 

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   

 Prikbord